Elämääni tilastojen valossa

Lohjalla on ensi kesänä (2021) asuntomessut. Ajatus asuntomessuista sai minut muistelemaan tähänastisen elämäni asuinpaikkoja ja muuttoja.

Laskeskelin, että olen – syntymästäni tähän päivään asti - asunut kahdeksalla paikkakunnalla, muuttanut 23 kertaa, asunut yhteensä 25 vuotta omakotitalossa, 7 vuotta rivitalossa, mutta suurimman osan ajasta, yli 27 vuotta, kerrostalossa.

Meitä tilastoidaan monessa asiassa. Tilastokeskuksen mukaan v. 2019 lähes puolet suomalaisista asui pientaloissa ja runsas kolmasosa eli lähes kaksi miljoonaa kerrostaloissa. Lähes puolet asuntokunnista (eli samassa asunnossa vakituisesti asuvat henkilöt) asui kerrostalossa vuonna 2017. Näitä asuntokuntia oli mainittuna vuonna yli 1,2 miljoonaa, ja määrä on kasvamassa.

Vuokralla asuu noin neljäsosa suomalaisista. Itse olen asunut vuokralla puolet tähänastisesta elämästäni.

Suuri osa suomalaisista asuu yksin. Tilastokeskuksen mukaan yksin- ja kaksinasuvien määrä on viime vuosina lisääntynyt ja suuntaus jatkuu edelleen. Yksinasuminen on yleistynyt varsinkin nuorten ja iäkkäiden ikäryhmissä. Kymmenen vuoden aikana yksinasuvien määrä on kasvanut eniten alle 30-vuotialla ja yli 65-vuotiailla. Itse olen asunut yksin 14 vuotta, muun ajan jonkun kanssa.

Olen joskus miettinyt, onko antoisampaa työskennellä esimerkiksi 30 vuotta samassa työpaikassa tai vaikkapa viisi vuotta kuudessa eri työpaikassa. Molemmissa vaihtoehdoissa on puolensa. Jos on koko ajan samassa työpaikassa, se luo ehkä rutiinia ja turvallisuuden tunnetta, ja oppii tuntemaan hyvin työpaikkansa ja työkaverinsa. Mutta toisaalta, jos vaihtaa työpaikkaa ainakin muutaman kerran elämässään, saa varmaan enemmän vaihtelua elämäänsä, monipuolisempaa työkokemusta ja näkee erilaisia työskentelytapoja, ehkä myös eri paikkakuntia. Itse olen työskennellyt 11 paikkakunnalla ja hankkinut kesätyöt mukaan lukien työkokemusta yhdeksästä ammatista. Pidän sitä rikkautena.

 

 

Yksi lapsuuteni kotitaloista, nyt jo purettu.


 Tarinataituri 15.4.2021

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi omalla nimelläsi, kiitos.