Lukeminenko kannattaa aina?

Kuulun niihin, jotka uuden laitteen hankittuaan lukevat ensin käyttöohjeet – jos ei nyt ihan sanasta sanaan, niin ainakin sen verran, että opin laitteen osat, nappulat ja niiden tärkeimmät toiminnot. Tiedän ihmisiä, jotka toimivat juuri päinvastoin: he ottavat ensin laitteen käyttöön ja kaivavat käyttöohjeet esille vasta siinä vaiheessa, kun laitteen käytössä tulee ongelmia. Ja niitähän usein tulee, ennemmin tai myöhemmin.

Vuosia sitten työskentelin eräässä pikkukoulussa. Olimme opettajatoverini kanssa hankkineet kouluun lautapelejä. Päätimme kokeilla yhtä niistä hänen kotonaan. Paikalla olivat minun ja opettajatoverini lisäksi hänen miehensä (insinööri) ja heidän teini-ikäinen tyttärensä. Avasimme pelipaketin. Insinöörimies aloitti peliin tutustumisen lukemalla ääneen, mitä kaikkea pelipakkauksen pitäisi sisältää ja miten peliä pelataan, hänen vaimonsa sen sijaan alkoi jo malttamattomana levittää peliin kuuluvia kortteja ja muuta rekvisiittaa pöydälle. Lopputulos oli, että jouduimme kuitenkin lukemaan peliohjeet ensin, koska jokaisella oli oma muistikuvansa siitä, miten peliä pelataan.

Toisinaan on niin, että ”joka tietoa lisää, se tuskaa lisää”. Luin kerran lääkärin määräämän kipulääkkeen pakkausselostetta. Alussa kerrottiin lääkkeen koostumuksesta ja käyttökohteista. Sitten seurasi 12 kohdan luettelo kieltoja, milloin kyseistä kipulääkettä ei pidä ottaa, sekä varoituksia yhteisvaikutuksista tiettyjen lääkkeiden kanssa. Seuraavaksi oli kymmenen varoitusta ja varotoimea, milloin on keskusteltava lääkärin kanssa ennen lääkkeen ottamista. Päästyäni lukemisessa kolmannelle ja neljännelle sivulle aloin miettiä, uskallanko lainkaan ottaa tuota lääkettä. Niissä kerrottiin lääkkeen mahdollisista haittavaikutuksista. Luettelo oli hengästyttävän pitkä: hengästyminen, rintakipu, nilkkojen turpoaminen, ummetus, mahakatarri, allergiset reaktiot, ahdistuneisuus, masennus, näön hämärtyminen, sydänoireet, aivohalvaus, lihaskrampit, sekavuus, maksan toimintahäiriöt, vaikeat ihoreaktiot… yhteensä 87 mahdollista oiretta.

Rohkaisin kuitenkin mieleni ja päätin ottaa riskin. En onneksi saanut mitään luettelossa mainituista oireista, mutta särky hävisi. Lieneekö sitten lääkkeen ansiota vai ei.


Kuvan lääkkeet eivät liity tapaukseen.

Tarinataituri 18.4.2021


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti