MökkielämääPirkolla ja Paavolla on kesämökki. Jo varhain keväällä he hurauttavat autollaan pääkaupunkiseudulta maaseutumökilleen tekemään valmisteluja kesää varten: tarkistamaan mökin ja ulkorakennusten kuntoa, kunnostamaan pihaa ja puutarhaa, laittamaan venettä ja laituria kesäkuntoon ym. Siinä kuluvat mukavasti pariskunnan kevätviikonloput. Eipä sitä päivätyössä käyvät mökkiä ehtisikään hoitamaan kuin viikonloppuisin. Välillä Pirkosta ja Paavosta tuntuu, että mökki on loputon työmaa oman työn lisäksi. Talkooapu olisi kyllä tervetullutta!

Eläkeläispariskunta Eino ja Salme sen sijaan voivat ottaa mökkiasiat hiukan rennommin. He voivat halutessaan pistäytyä lähellä sijaitsevalla mökillään myös arkipäivinä. Ylläpito- ja kunnostustöitä on voitu tehdä vähän kerrallaan ja tarpeen mukaan. Kaikki tarvittava on tullut vuosien mittaan jo hankittua, joten mökkielämä on enimmäkseen leppoisaa oloa saunanlämmityksineen ja puutarhanhoitoineen. Välillä lapset ja lastenlapset piipahtavat, mutta teini-ikäiset lastenlapset eivät kovin kauaa mökkielämää jaksa. Heistä mökillä on tylsää, sillä kavereita ja harrastusmahdollisuuksia on kaupungissa paljon enemmän. 

Sekä Salmella että Einolla on ajokortti, mutta koska Salme arastelee auton rattiin menemistä vähäisen ajokokemuksensa vuoksi, huolehtii Eino yleensä ajamisesta. Kauppa- ja kyläreissut tehdään yhdessä. Yhteisiä ystäviä ja tuttavia onkin vuosikymmenien varrella kertynyt runsaasti. Siitä huolimatta Eino ja Salme ottavat mielellään vastaan myös vieraita mökilleen. Mökkihöperöksihän siinä tulisi, jos vaan kahdestaan mökissään kököttäisi! 

Toisin ovat asiat yksinhuoltajaäiti Susannalla. Hänellä on paljon tuttavia, jotka kertovat innoissaan kesäsuunnitelmistaan. Yksi lähtee ulkomaille, toinen vaeltamaan, kolmas leirille ja neljäs mökille. Kaikilla tuntuu olevan kivaa tekemistä kesäksi, mutta ei hänellä. Voimat menevät lastenhoitoon ja rahahuolien miettimiseen. Eivät työttömän yksinhuoltajan rahat riitä sen paremmin matkusteluun kuin kesämökin vuokraamiseenkaan. Kuinka usein Susanna onkaan haaveillut, että joku kutsuisi mökilleen, edes päiväksi pariksi. Pääsisi lasten kanssa kerrankin nauttimaan mökkikesästä rantasaunoineen ja grilli-iltoineen!

Aino ja Ilkka hankkivat mökin kauniilta paikalta järven rannalta. Ilkka on omin käsin kunnostanut vanhan mummonmökin ulkorakennuksineen asuttavaan kuntoon, raivannut metsää ja kaislikkoa sekä yhdessä Ainon kanssa sisustanut mökistä itselleen sopivan ”piilopirtin”, jonne voi paeta arjen kiireitä. Aino on laittanut pihalle istutuksia ja yhdessä on tarkkaan mietitty, että kaikki on juuri sellaista kuin he haluavat.

Myös sukulaiset, ystävät ja tuttavat ovat huomanneet, miten mukava ja viihtyisä paikka Ainon ja Ilkan mökki on. Kesälomalla  heidän mökilleen olisi tulijoita enemmän kuin he haluaisivat ottaa vastaan. Usein tulijat kutsuvat itse itsensä, eivätkä kaikki tuo mukanaan edes ruokia, vaan odottavat täyttä palvelua yösijoineen, ruokineen ja saunomisineen. Talon töihinkään osallistuminen ei kaikkia mökkivieraita kiinnosta. 

Niinpä Aino ja Ilkka ovat keksineet mielestään ovelia ”juonia”, joilla he saavat epämieluisat vieraat pysymään poissa. Kun joku on tulossa mökkivieraaksi, he harmittelevat, etteivät ole ehtineet käydä kaupassa ja pyytävät vierasta tuomaan muutaman päivän ruuat tullessaan. Jos tämä ei tepsi, he sanovat, että mökillä on juuri alkamassa talkoot, esim. puunkaatoa, remonttia tai pihan kunnostusta. Myös saunapuita pitäisi pilkkoa. Eipä ole sen jälkeen vieraita näkynyt! Juoni on toiminut niin hyvin, että Aino ja Ilkka saavat rauhassa rehkiä mökillään.

Annika, Jussi, Elina ja Mika haaveilevat hekin kesämökille pääsystä. Nuoria ja terveitä kun ovat, osallistuisivat mielellään vaikka talkoisiin, jos joku vain kutsuisi. Omasta takaa löytyisi työkaluja ja tilavia autojakin tavaroiden kuljettamiseen. Vastapalvelukseksi riittäisi, että saisi iltaisin rentoutua, saunoa ja uida hyvien ystävien seurassa. Mutta ongelma on siinä, ettei kukaan heistä tunne ketään, joka kutsuisi mökilleen talkoihin. Eihän sitä kutsumatta voi kenenkään mökille tuppautua!

Onneksi minä en omista kesämökkiä!

Tarinataituri 9.5.2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti