Nettilehdessä oli
kerran juttu siitä, miten voita tai margariinia pitäisi ottaa rasiasta. Lopussa
kyseltiin lukijoiden mielipidettä, kumpi on oikea tapa, ”kaivaminen” vai päältä
”veisteleminen”. Kommenteissa löytyi hyviä perusteluja molemmille tavoille.
Itse kuulun niihin,
jotka eivät yleensä käytä levitettä leivän päällä. Poikkeuksena levitettävä
sulatejuusto. Sitäkin otan aina ”veistelytyylillä”. Ensin irrotan metallisen
kannen kokonaan, puhdistan sen ja laitan metallinkeräykseen. Kun olen aloittanut
rasian, suljen sen mukana tulevalla (läpinäkyvällä) muovikannella. Kannen läpi
näen, paljonko juustoa on jäljellä. Aiemmin, yksin asuessani, tapanani oli myös
laittaa puinen voiveitsi jääkaappiin rasian päälle, mutta nyt siitä tavasta on
pitänyt luopua.
Kumppanini toimii
eri tavalla: hän ottaa rasiasta ”kaivamalla”, mutta tekee sen järjestelmällisesti,
reunasta alkaen, pohjaa myöten. Hän avaa metallifoliokantta vain vähän
kerrallaan, sen verran kuin on tarpeen, ja antaa sen olla kiinni rasiassa.
Veitsen laittaminen jääkaappiin rasian päälle on hänelle kauhistus! Juustoinen
tai margariininen veitsi putoaa helposti, kerää pöpöjä ja on epämiellyttävän näköinen.
Lisäksi se tahraa paikkoja, varsinkin pudotessaan. Hänen mielestään pitää
käyttää metallista veistä, koska se on helpompi pitää puhtaana ja sen voi
laittaa tiskikoneeseen.
Kyseltyäni
leikkimielisesti ystäviltä, tuttavilta ja työtovereilta, miten heillä on tapana
toimia tämän asian suhteen, kävi ilmi, että lähes poikkeuksetta ne, jotka laittavat
(tai yrittävät laittaa…) veitsen jääkaappiin margariini- tai voirasian päälle,
ovat miehiä. Naiset eivät tätä tapaa yleensä hyväksy. Jotkut miehistä tosin
onnistuvat noudattamaan vanhoja tapojaan, kun kumppanin silmä välttää…
Toinen levitteisiin
ja leikkeleisiin liittyvä ikuisuuskysymys on, kummalle puolelle näkkileipää voi
kuuluu levittää, tasaiselle vai ”kuoppaiselle”. Siitäkin löytyy kahdenlaista
koulukuntaa – oikeastaan useampiakin. Jotkut eivät käytä levitteitä lainkaan,
jotkut laittavat satunnaisesti kummalle puolelle tahansa, saattaapa joku
laittaa voita molemmin puolinkin leipää. Voidaan tuskin sanoa, mikä on oikea
tapa.
Myös sämpylän täyttämisessä
ja syömistavoissa on eroja. Havaintojeni mukaan useimmiten miehet laittavat levitteen
ja kaikki leikkeleet halkaistun sämpylän alaosaan ja ”kuivan” kannen ilman
levitteitä sen päälle. Sämpylää pidellään kädessä ja siitä haukataan pala
samanaikaisesti sekä ylä- että alaosasta. Naiset taas näyttävät laittavan
levitteen ja leikkeleet kumpaankin puolikkaaseen erikseen ja nauttivan ne ikään
kuin kahtena eri leipänä. Poikkeuksiakin on molempiin suuntiin.
Kuuluuko juusto laittaa leikkeleistä alimmaiseksi vai
päällimmäiseksi? Jos leikkeleitä on useampaa lajia, laitan itse yleensä juuston
alimmaiseksi, sitten esim. palvikinkun tai meetvurstin, sen päälle
kurkkuviipaleet ja paprikapalat. Kurkkua ja tomaattia laitan harvemmin saman
leivän päälle. Salaatinlehden laittaisin kaikkein päällimmäiseksi. Miten sinä
toimit?
Laskiaispullan
syömisessä on niin ikään erilaisia tapoja. Tässäkin näkyy havaintojeni mukaan eroa
sukupuolten välillä: naiset ottavat pullan päällä olevan kuivan ”hatun” pois ja
syövät täytetyn alaosan erikseen. Monet miehet (minä mukaan lukien) haukkaavat paloja
kokonaisesta pullasta silläkin uhalla, että täytteet pursuavat. Laskiaispullaa
lienee vaikeaa syödä kovin siististi, teki sitten niin tai näin.
Edellä mainitut perustuvat
empiirisiin, epävirallisiin tutkimuksiini. Olen tarkkaillut myös sitä, kummin
päin ihmiset laittavat takkinsa vaatehenkariin: avoin sivu oikealle vai
vasemmalle. Mutta se onkin sitten uuden tutkimuksen ja raportin paikka!
Tarinataituri 21.3.2020
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoi omalla nimelläsi, kiitos.