Oletko kaivelija vai veistelijä?


 

Nettilehdessä oli kerran juttu siitä, miten voita tai margariinia pitäisi ottaa rasiasta. Lopussa kyseltiin lukijoiden mielipidettä, kumpi on oikea tapa, ”kaivaminen” vai päältä ”veisteleminen”. Kommenteissa löytyi hyviä perusteluja molemmille tavoille.
Itse kuulun niihin, jotka eivät yleensä käytä levitettä leivän päällä. Poikkeuksena levitettävä sulatejuusto. Sitäkin otan aina ”veistelytyylillä”. Ensin irrotan metallisen kannen kokonaan, puhdistan sen ja laitan metallinkeräykseen. Kun olen aloittanut rasian, suljen sen mukana tulevalla (läpinäkyvällä) muovikannella. Kannen läpi näen, paljonko juustoa on jäljellä. Aiemmin, yksin asuessani, tapanani oli myös laittaa puinen voiveitsi jääkaappiin rasian päälle, mutta nyt siitä tavasta on pitänyt luopua. 

Kumppanini toimii eri tavalla: hän ottaa rasiasta ”kaivamalla”, mutta tekee sen järjestelmällisesti, reunasta alkaen, pohjaa myöten. Hän avaa metallifoliokantta vain vähän kerrallaan, sen verran kuin on tarpeen, ja antaa sen olla kiinni rasiassa. Veitsen laittaminen jääkaappiin rasian päälle on hänelle kauhistus! Juustoinen tai margariininen veitsi putoaa helposti, kerää pöpöjä ja on epämiellyttävän näköinen. Lisäksi se tahraa paikkoja, varsinkin pudotessaan. Hänen mielestään pitää käyttää metallista veistä, koska se on helpompi pitää puhtaana ja sen voi laittaa tiskikoneeseen. 

Kyseltyäni leikkimielisesti ystäviltä, tuttavilta ja työtovereilta, miten heillä on tapana toimia tämän asian suhteen, kävi ilmi, että lähes poikkeuksetta ne, jotka laittavat (tai yrittävät laittaa…) veitsen jääkaappiin margariini- tai voirasian päälle, ovat miehiä. Naiset eivät tätä tapaa yleensä hyväksy. Jotkut miehistä tosin onnistuvat noudattamaan vanhoja tapojaan, kun kumppanin silmä välttää… 

Toinen levitteisiin ja leikkeleisiin liittyvä ikuisuuskysymys on, kummalle puolelle näkkileipää voi kuuluu levittää, tasaiselle vai ”kuoppaiselle”. Siitäkin löytyy kahdenlaista koulukuntaa – oikeastaan useampiakin. Jotkut eivät käytä levitteitä lainkaan, jotkut laittavat satunnaisesti kummalle puolelle tahansa, saattaapa joku laittaa voita molemmin puolinkin leipää. Voidaan tuskin sanoa, mikä on oikea tapa. 

Myös sämpylän täyttämisessä ja syömistavoissa on eroja. Havaintojeni mukaan useimmiten miehet laittavat levitteen ja kaikki leikkeleet halkaistun sämpylän alaosaan ja ”kuivan” kannen ilman levitteitä sen päälle. Sämpylää pidellään kädessä ja siitä haukataan pala samanaikaisesti sekä ylä- että alaosasta. Naiset taas näyttävät laittavan levitteen ja leikkeleet kumpaankin puolikkaaseen erikseen ja nauttivan ne ikään kuin kahtena eri leipänä. Poikkeuksiakin on molempiin suuntiin.  

Kuuluuko juusto  laittaa leikkeleistä alimmaiseksi vai päällimmäiseksi? Jos leikkeleitä on useampaa lajia, laitan itse yleensä juuston alimmaiseksi, sitten esim. palvikinkun tai meetvurstin, sen päälle kurkkuviipaleet ja paprikapalat. Kurkkua ja tomaattia laitan harvemmin saman leivän päälle. Salaatinlehden laittaisin kaikkein päällimmäiseksi. Miten sinä toimit? 

Laskiaispullan syömisessä on niin ikään erilaisia tapoja. Tässäkin näkyy havaintojeni mukaan eroa sukupuolten välillä: naiset ottavat pullan päällä olevan kuivan ”hatun” pois ja syövät täytetyn alaosan erikseen. Monet miehet (minä mukaan lukien) haukkaavat paloja kokonaisesta pullasta silläkin uhalla, että täytteet pursuavat. Laskiaispullaa lienee vaikeaa syödä kovin siististi, teki sitten niin tai näin. 

Edellä mainitut perustuvat empiirisiin, epävirallisiin tutkimuksiini. Olen tarkkaillut myös sitä, kummin päin ihmiset laittavat takkinsa vaatehenkariin: avoin sivu oikealle vai vasemmalle. Mutta se onkin sitten uuden tutkimuksen ja raportin paikka!

 Tarinataituri 21.3.2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi omalla nimelläsi, kiitos.