Joulupukki muistelee

Kuten tiedetään, joulupukki on tosi vanha. Hän on pitkän elämänsä varrella nähnyt ja kokenut monenlaista. Minulla on etuoikeus tuntea joulupukki hyvin, joten ajattelin pyytää häntä hieman muistelemaan menneitä. Itseänikin on askarruttanut muutama kysymys, joihin halusin häneltä vastauksen.

Miten pukki ehtii käydä kaikkien lasten luona? Siihen on yksinkertainen selitys: pukilla on paljon apulaisia eri puolilla Suomea ja maailmaa. Heillä on vähän samantapainen asu kuin oikealla joulupukilla, siksi heitä voi nähdä esim. ostoskeskuksissa. Lisäksi kaikkialla liikkuu jouluna ja joulun alla pikku tonttuja, joten pukin ei tarvitse suoriutua urakastaan yksin. Joulumuori tonttuineen hoitaa kotia pukin poissa ollessa.

Pukki lähtee liikkeelle jo varhain aattoaamuna. Apunaan hänellä on joukko tonttuja, jotka vievät lahjasäkkejä ja -laatikoita jo etukäteen talonväen huomaamatta sopiviin piilopaikkoihin. Näin joulupukin ei tarvitse kantaa raskaita lahjasäkkejä koko ajan mukanaan.
Usein pukki kyselee lasten toiveita ja kuulumisia ennen lahjojen pariin siirtymistä. Hän myös kuuntelee mielellään lasten esityksiä ja mahdollisia kysymyksiä. Tavallisin kysymys koskee kulkuvälinettä. Millä pelillä pukki on päässyt tulemaan, kun ei ole lunta? Ja missä on Petteri-poro? On joulupukilla käytössään myös auto,  tottahan toki! Joulupukin auto on yleensä punainen, kuten jouluna sopii, mutta voi se olla muunkin värinen. Porot pitää jättää kauemmas, koska ne pelkäävät etelän meluisaa ja valoisaa ympäristöä. Loppumatkan pukki sitten tuleekin kumipyörillä eli autolla.

Toisinaan tontut unohtavat merkitä pakettien päälle lahjan saajan nimen. Onneksi talonväki yleensä tunnistaa jo paketin ulkonäöstä, kenelle se on tarkoitettu, ja lahja päätyy oikealle henkilölle. Yleensä talon lapset toimivat lahjojen jaossa mielellään pukin apulaisena, pukki kun ei aina vanhoilla silmillään saa selvää, kenen nimi paketissa tai kortissa lukee.
Pukki on perillä myös uusimmista teknisistä laitteista aina kännyköistä tietokonepeleihin. Hän käyttää itsekin sujuvasti kännykkää yhteydenpitoon tonttujen ja muorin kanssa. Yleensä pukki kuitenkin on kuvauksen kohteena ja kunniavieraana. Hänen ympärilleen kokoontuvat niin vanhat kuin nuoretkin. Rohkeimmat lapset uskaltavat istuutua kuvauksen ajaksi joulupukin polvelle. Onpa pukki ollut mukana selfieissäkin!

Sitäkin on kysytty, mitä pukki tekee joulun jälkeen seuraavaa joulua odotellessa. Joulun jälkeen hänellä alkaa ”kesäloma”, joka kestää lähes seuraavaan jouluun saakka, pois lukien seuraavan joulun valmistelut joulupukin pajalla, lasten kirjeisiin vastaamiset yms. Pukki voi lomalla mennä vaikka etelän aurinkoon rentoutumaan!
Ennen vanhaan lahjat olivat vaatimattomia ja itse tehtyjä. Lapset saivat kotitekoisia, usein puusta valmistettuja leluja. Niillä leikittiin pitkään ja niitä kohdeltiin kuin aarretta. Niitä pystyi myös itse korjaamaan, jos ne kovassa käytössä rikkoontuivat. Pojilla toivelahjoja olivat esimerkiksi leikkiauto tai juna, tytöillä nukke. Joskus haaveena saattoi olla vaikkapa uusi kelkka tai polkupyörä, mutta sitä joutui odottamaan ehkä useamman joulun ajan. Myöhemmin, kun taloudelliset olot ja kauppojen valikoimat paranivat, paketteihin alkoi päätyä myös tehdastekoisia leluja ja makeisia. Lahjoja annettiin ensi sijaisesti vain lapsille, kuten nykyäänkin.

Lahjojen määrässä ei viime vuosina ole juuri tapahtunut muutosta – ei edes taloudellisen laman aikana. Kenelläkään lapsella lahjojen määrä ei jää yhteen tai kahteen, vaan niitä on ainakin viisi tai kuusi – joskus jopa kymmenittäin. Yleensä lahjat ovat tarkkakorvaisten tonttujen tiedossa jo hyvissä ajoin ennen joulua, mutta yllätyksiäkin sattuu.
Jouluaatto on sitten toiveiden toteutumisen aikaa. Lahjapaketeista löytyy useimmiten leluja, pelejä, asusteita tai karamelleja. Aikuisten paketeissa on usein jotain käyttöesineitä, asusteita, syötävää tai juotavaa. Hyvin tuntuvat tontut olevan perillä siitä, mitä itse kukin tarvitsee tai on toivonut!

Lopuksi ehkä se kaikkein olennaisin kysymys: onko joulupukki olemassa? Tietenkin on! Olen tavannut hänet useasti ja jutellutkin hänen kanssaan. Tapaamme taas viimeistään ensi jouluna.
                          Tarinataituri 25.12.2019

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti