Mennyttä ja tulevaa



Vuoden lopussa on tapana arvioida kulunutta vuotta. Kirjoitin tammikuussa leikkimielisen ennusteen vuodelle 2019. Nyt on hauska huomata, että osa asioista osui kohdalleen, vaikka käytin lähteinä vain uutisaiheita ja omaa mielikuvitustani.

Ilmastonmuutos oli kuin olikin ykkösaiheena uutisissa. Meksikon rajamuuri ei toteutunut, mutta Trump on kuitenkin edelleen Yhdysvaltain presidenttinä. Isossa-Britanniassa syntyi kaaos Brexitin takia.

Ilmastonmuutos, lihansyönti, maahanmuuttajat sekä talous- ja työllisyysasiat olivat keskeisiä vaaliteemoja. Sote ei toteutunut. Valtion ja kuntien taloudenpidossa jatkettiin tiukkaa säästölinjaa. Veroprosentti nousee monissa kunnissa.


Edellä mainitut asiat osuivat mielestäni aika hyvin kohdalleen. Sen sijaan sää oli arvaamaton – niin minulle kuin asiantuntijoillekin. Sen ennustaminen tuskin meni aivan nappiin meteorologeiltakaan.

Eduskuntavaalien tulosta en yrittänytkään ennustaa, mutta oli se silti jonkintasoinen yllätys, samoin kahden hallituksen ero samana vuonna, ja se, että maamme on nyt nuorten naisten ”hallinnassa”!

Katsotaan, miltä tuleva vuosi 2020 näyttää. Ympäristösyistä en käytä siihen uudenvuodentinaa, koska se on suurimmaksi osaksi lyijyä. Käytän sen sijaan uutisia, nettikeskusteluja ja omaa päättelykykyäni.

Jo nyt käy netissä kuumana keskustelu ilotulitteista ja niiden käytöstä. Mielipiteet ovat jakautuneet kahtia: täyskiellon kannattajiin ja vastustajiin. Itse kuulun jälkimmäisiin, vaikka perusteluja toki löytyy molemmille näkökulmille. Veikkaan, että kansalaisaloite ilotulitteiden käytön kieltämisestä ”tavalliselta kansalta” ei mene läpi. Olen samaa mieltä kuin kansanedustaja, jonka mielestä 50 000 ihmistä – eli yksi prosentti suomalaisista – ei voi viedä iloa viideltä miljoonalta.

Ilmastonmuutos – ja varsinkin siitä puhuminen – kiihtyy entisestään. Kielletään tai rajoitetaan yhtä ja toista sen torjumiseksi. Protesteja ja mielenosoituksia tullaan näkemään. Kauppa ja teollisuus lanseeraavat ilmastoystävällisiä tuotteita. Lihansyönti jatkuu. Suomen maataloutta ajetaan alas ja omavaraisuus vähenee, koska myös elintarvikkeita joudutaan tuomaan yhä enemmän ulkomailta. Sähköautojen menekki kasvaa, mutta hitaammin kuin on kuviteltu ja toivottu.

Asuntokaupassa vallitsee ostajan markkinat. Kunnat myyvät (=yrittävät myydä) rahapulassaan omistamiaan rakennuksia, mutta huonolla menestyksellä. Veroja korotetaan ja keksitään uusia verotuskohteita, mutta siitä huolimatta ei saada riittävästi rahaa julkisen talouden pyörittämiseen, vaan vyönkiristys jatkuu.

Etelässä jatkuu lauha sää talvella ja kesällä kuuma. Mutta yhtä lailla kesä voi olla sateinen ja viileä. Voi myös tulla luminen talvi, kuten aiemminkin 2000-luvulla on ollut. Ei se ilmastonmuutos sulje pois sitäkään mahdollisuutta.

Jos nämä ”ennustukset” vaikuttavatkin hieman pessimistisiltä ja synkiltä, on luvassa iloisiakin asioita: elämä Suomessa jatkuu kutakuinkin samanlaisena. Saamme varmasti kuulla sekä hyviä että huonoja uutisia jatkossakin. Pitää vain nostaa leuka pystyyn ja katsoa eteenpäin. Menneisyyteen kannattaa katsoa vain oppimismielessä! 



Tarinataituri 31.12.2019

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi omalla nimelläsi, kiitos.