Asiantuntija vastaa

Suomalaiset arvostavat asiantuntijoita, mikäli mediaa on uskominen. Ei niin suurta tai pientä asiaa, ettei paikalla olisi asiantuntijaa. Välillä keskusteluja seuratessa tulee mieleen Speden vanha sketsi, jossa kerrotaan maitopurkin kaatumisesta keittiössä ja ”toimittaja” on paikan päällä raportoimassa tilanteesta.

Asiantuntijoita meillä tuntuu riittävän sekä televisiossa, lehdissä että sosiaalisessa mediassa. Ilmeisesti televisiossa halutaan ikään kuin vakuuttaa katsoja pyytämällä lausunto alan asiantuntijalta, vaikka hänellä ei olisi ratkaisua ongelmaan tai hän toteaisi samat asiat, jotka katsoja jo ennestään tietää. Asiantuntijat ovat meille roolinsa puolesta tuttuja, vaikka emme muuten tiedä heistä juuri mitään.

Minullapa onkin haastateltavana todellinen joulun asiantuntija, hänkin tosin on perin tuttu jokaiselle. Mutta ehkä hänellä on painavaa sanottavaa joulunvietosta.

- Tervetuloa tänne, vanha ystävämme joulupukki!

- Kiitos, kiitos!

- Miten joulunvietto nyt korona-aikana sujuu joulupukin näkökulmasta?

- Se vaikuttaa joulunviettoon aika monella tavalla. Nyt en voi vierailla kodeissa entiseen tapaan, joten meiltä Korvatunturilta ollaan etäyhteydessä koteihin.

- Miten joulupukilta sujuu tietokoneen käyttö?

- Kyllä se aika hyvin sujuu – ja jos en jotain osaa, tontut kyllä neuvovat.

- Joulupukkihan on kovin vanha, joidenkin tietojen mukaan jopa kolmesataa vuotta. Miten on rokotusten laita? Joko pukki on rokotettu?

- Tottahan toki, moneen kertaan! Minä vanhana ihmisenä kuulun riskiryhmään ja haluan pysyä terveenä, jotta voin tulevinakin jouluina vierailla kodeissa. Työhöni kuuluu tuoda lahjoja, mutta ei koronaa!

- Mikä on tämän joulun toivotuin lahja?

- Sitä on vaikea sanoa. Toiveet vaihtelevat laidasta laitaan. Jotkut toivovat uusimpia vempaimia ja vekottimia, mutta suurin osa toiveista on ihan arkisia pikkuesineitä. Myös karamellit, erityisesti suklaa, ovat sekä lasten että aikuisten makuun.

- Onko pukki huolissaan lasten lukemisesta? Vieläkö kirjoja toivotaan joululahjaksi?

- Kyllä pukkikin on huolissaan lukemisen vähenemisestä. Kirjojakin vielä jonkin verran toivotaan, mutta äänikirjat ovat tämän päivän suosikkeja!

- Mistä tämä kertoo?

- Se kertoo siitä, että ihmiset ovat yhä kiireisempiä eivätkä enää malta keskittyä lukemiseen. Äänikirjaa kun on niin helppo kuunnella samalla, kun puuhailee jotain muuta tai vaikka autossa tai lenkkeillessä. Mutta ei siinä lukutaito kehity! Pukki on usein miettinyt sitäkin, mihin ihmiset käyttävät tämän lisääntyneen vapaa-aikansa.

- Vieläkö perheet kokoontuvat jouluna yhteen?

- Joulu on edelleen perinteinen perheen yhteinen juhla, vaikka tapaamisia onkin koronan takia rajoitettu. Mutta jouluna ihmiset ovat iloisia ja rauhoittuvat joulun viettoon.

- Mitä haluaisit sanoa Suomen lapsille ja aikuisille?

- Toivotan kaikille oikein hyvää ja iloista joulua! Rauhoitutaan joulun sanoman ääreen!

- Kiitos haastattelusta!


Tarinataituri 23.12.2021


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nimettömiä kommentteja ei julkaista.