Kuinka kauan tulisit toimeen ilman kännykkää? Luulenpa, että monille tekisi tiukkaa yksikin päivä. Älypuhelimella kun voi puhelujen ja tekstiviestien lisäksi tehdä paljon muutakin: tallentaa ääntä, valokuvia ja videoita, kuunnella musiikkia tai radiota, katsella ja editoida videoita, katsoa televisiota, tehdä nettiostoksia, hoitaa pankkiasioita tai käyttää (tieto)sanakirjana ja navigaattorina.
2000-luvun lapset ja nuoret ovat "diginatiiveja" eli syntyneet "kännykkä kädessä". Heille kännykän käyttö on yhtä arkipäiväistä kuin meille vanhemmille kaupassa käynti. Tai oikeastaan heidän ei tarvitse vaivautua edes "kivijalkamyymälään" asti, kun ostokset voi hoitaa netissä.
Toisin oli 1900-luvulla. Ei ollut kuin lankapuhelimia. Vielä omassa lapsuudessani 1960-70-luvulla ei kukaan olisi osannut kuvitellakaan, että muutama vuosikymmen myöhemmin puheluja voisi soittaa tai vastaanottaa taskussa mukana kulkevalla langattomalla laitteella. Puhelinlaite oli joko itsellä kotona tai puhelut hoidettiin puhelinkopeissa, joissa oli kolikoilla toimiva puhelinautomaatti.
Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien lankapuhelinliittymien määrä oli suurimmillaan 1990-luvun alussa, jolloin 94 prosentilla kotitalouksissa oli ainakin yksi lankapuhelin.
Taloussanomissa kerrottiin jo viisi vuotta sitten (8.1.2019), kuinka lankapuhelimen aika alkaa olla ohi. Lankapuhelinliittymät alkoivat harvinaistua jo 1990-luvulla, mutta yksi merkittävä askel niistä luopumiseen lienee ollut yhden puhelinoperaattorin ilmoitus lopettaa lankapuhelinliittymien tarjoaminen vuonna 2019. Onneksi kaikki operaattorit eivät tehneet silloin näin radikaalia päätöstä.
Puhelimen historia ulottuu pitkälle 1800-luvulle. Kunnia puhelimen keksimisestä annetaan usein Alexander Graham Bellille, joka patentoi keksintönsä vuonna 1876, mutta jo paljon ennen häntä, vuonna 1860, oli italialainen teatteriteknikko Antonio Meucci esitellyt kaukopuhelaitteensa, eräänlaisen puhelimen esiasteen. Myöhemmin hän vielä kehitteli laitettaan, mutta hänellä ei ollut rahaa patentin hakemiseen.
Suomeen puhelin rantautui nopeasti, vain puolitoista vuotta Bellin patentin jälkeen, joulukuussa 1877. Maamme ensimmäinen puhelinlinja pystytettiin Annankadun ja Eerikinkadun kulmatontille Helsinkiin. Taloussanomien mukaan puhelimia myytiin seuraavana vuonna jo 16 kaupungissa.
Puhelinverkkojen kehitys alkoi, kun otettiin käyttöön puhelinvaihteet. Ensimmäinen kahdeksanlinjainen puhelinvaihde otettiin käyttöön vuonna 1882 Turussa, jonne perustettiin myös Suomen ensimmäinen puhelinyhdistys. Vähitellen puhelinlinjat, -laitteet ja -yhdistykset levisivät myös maaseudulle.
Puhelut yhdistettiin aluksi käsivälitteisesti puhelinkeskuksissa. Keskuksenhoitaja muodosti yhteyden kytkemällä liittimellä varustetun johdon keskuksen taulussa olevaan pistokkeeseen. Keskuksenhoitajat olivat yleensä naisia, joita kutsuttiin leikkimielisesti "sentraalisantroiksi". Heillä oli mahdollisuus kuunnella puheluja, kun he olivat yhdistäneet keskustelijat. Näistä sentraalisantrojen salakuunteluista on hauskoja kohtauksia vanhoissa suomalaisissa elokuvissa.
1920-luvulta alkaen puhelinkeskuksia alettiin automatisoida, ja sentraalisantrojen tarve väheni. Sota-aikana 1940-luvulla lotat hoitivat usein puhelinkeskuksia. Puhelinlotilla olikin tärkeä rooli puhelujen välittäjinä. Kaukopuheluja välitettiin vielä 1970-luvulle asti ihmisvoimin. Nyt sentraalisantrat, puhelinlotat ja puhelunvälittäjät ovat kokonaan historiaa. Aikansa kutakin.
![]() |
Puhelinlottia työssään 1940-luvulla. Valokuva: Teppo Aunio |