Kotkanpesä

Suomessa elää kaksi kotkalajia, maakotka ja merikotka, joista merikotka on suurin Suomessa pesivä päiväpetolintu. Sen siipien kärkiväli on yli kaksi metriä. 

Kotka rakentaa pesänsä oksista jykevän puun latvaan. Merikotkaparilla on pesimisalueellaan käytössä muutama vaihtopesä, mutta munintapesäkseen ne valitsevat vain yhden niistä. Korkealla sijaitsevasta pesästään kotka voi tarkkailla ympäristöään näköalapaikalta ja reagoida mahdollisiin uhkiin ajoissa.

Merikotkat ovat uskollisia ”puolisolleen” toisen kuolemaan asti. Toisen kuoltua jäljelle jäänyt saattaa ottaa uuden puolison. 

Merikotka voi elää jopa 30-vuotiaaksi. Wikipedian mukaan maailman vanhin luonnonvarainen merikotka löytyi – tosin kuolleena – vuonna 2011 Suomesta, Ahvenanmaan Föglöstä. Rengastustietojen perusteella on todistettavasti löytynyt myös eläviä 30-vuotiaita merikotkia.

Kotka on taitava saalistaja. Tarkkanäköinen lintu havaitsee saaliinsa jo satojen metrien korkeudesta ja hyökkää pahaa-aavistamattoman saaliinsa kimppuun nopealla syöksyllä jopa yli 250 kilometrin tuntinopeudella. Merikotka syö kalaa, lintuja ja pieniä nisäkkäitä. Jotkut merikotkat ovat oppineet saalistamaan myös merimetsoja, jotka ovat lisääntyneet saaristossa haitaksi asti.

Suuren linnun rauhallinen kaartelu korkealla ilmassa herättää katsojassa kunnioitusta, ehkä pelkoakin. Varmaan juuri sen vuoksi kotka on suosittu symboli sekä kuvataiteessa että vaakunoissa. Kaksipäinen kotka on tunnettu vallan ja voiman vertauskuvana jo satoja vuosia.

Kotka-symboliikkaa ovat vuosisatojen aikana myös diktaattorit hyödyntäneet omiin tarkoitusperiinsä. Hitlerillä oli toisen maailmansodan aikaan Alpeilla oma Kotkanpesänä tunnettu, vaikeasti saavutettava piilopaikkansa, jossa hän uskoi tiukan paikan tullen olevansa turvassa hyökkääjiltä. Mutta, kuten historiasta tiedämme, sekään ei lopulta pelastanut häntä tuholta.

Itänaapurimme vaakunassa on kuvattu kaksipäinen kotka. Se koristi Venäjän vaakunaa jo 1400-luvulla Iivana Julman aikana, tosin hieman erinäköisenä. Vuosisatojen kuluessa hallitsijat ovat muokanneet tuota vaakunan kotkaa mieleisekseen, mutta aina sillä on haluttu korostaa samaa asiaa: valtaa, voimaa ja tarkkanäköisyyttä. Kaksipäinen kotka katsoo samanaikaisesti sekä itään että länteen. Saa nähdä, mihin suuntaan tuo pää jatkossa kääntyy. Palaako kotka pesälleen vai käyttääkö se vaihtopesää?


Tarinataituri 3.4.2022


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi omalla nimelläsi, kiitos.