Hatusta tempaistua

Hiuksien harvennuttua iän myötä on tullut entistä tärkeämmäksi suojata pää sekä kylmältä että kuumalta. Ehkä vanhemmiten myös järki on lisääntynyt niin paljon, ettei enää halua lähteä tuimaan pakkaseen tai porottavaan helteeseen ilman lakkia. Talvella päässäni on useimmiten pipo, kesällä lippalakki.

Hattua käytän harvoin. Se olisi kyllä hieno ja herrasmiehelle sopiva päähine, mutta arkikäytössä hattu saattaisi nuhraantua ja mennä pilalle. Juhliin voisin kyllä laittaa hatun päähäni. Juhlia vain on kovin harvoin.

Vanhoissa elokuvissa miehillä on tyylikkäitä hattuja, niin lännenelokuvien sankareilla, mafiamiehillä kuin romanttisten mustavalkoelokuvien hurmureillakin. Hattua käytetään elokuvissa moniin muihinkin tarkoituksiin kuin pään suojaamiseen. Pöydällä olevan hatun alle voi piilottaa aseen tai käyttää hattua maalitauluna ammuskelussa. Muistan joskus nähneeni hattua käytetyn veden ammentamiseenkin.

Katusoittaja ja kerjäläinen käyttää hattua – ei tosin päässä, vaan rahan keruuseen. Kun kerätään rahaa, saatetaan laittaa ”hattu kiertämään”. Monissa kulttuureissa ja ammateissa hattu on tärkeä symboli. Taikurille se on työväline: hän vetää hatustaan kaikenlaisia esineitä ja eläimiä.

Hatusta puhutaan myös symbolisessa mielessä. Urheilusta on tuttu termi ”hattutemppu”, kun pelaaja tekee kolme maalia samassa ottelussa. Sanotaan, että ”vedetään hatusta”, kun tehdään jotain, mitä ei ole etukäteen mietitty. ”Hatusta vedetty” idea saattaa toisinaan toimia jopa paremmin kuin ennalta suunniteltu.

Innostuin etsimään lisää tietoa hatuista. Hattuja on käytetty tuhansia vuosia. Ensimmäiset kuvaukset hatuista löytyvät yli 5 000 vuoden takaa muinaisten egyptiläisten hautamaalauksista. Hattuja on pitkään valmistettu käsityönä, eikä tämä perinne ole vieläkään loppunut, vaikka hattuja valmistetaan myös sarjatuotantona tehtaissa. Tänä päivänä hattuvalikoima on runsas niin mallien, materiaalien, kokojen, värien kuin hintojenkin suhteen.

Yksi miestenhattumerkki näyttää kuitenkin olevan ylivertainen, joten sitä on kutsuttu ”hattujen Rolls Royceksi”, nimittäin Borsalino. Luin netistä, että aidon Borsalino-hatun valmistuksessa on yli 50 työvaihetta ja hatun tekeminen kestää yli seitsemän viikkoa. Borsalinon huopahatut on tehty aidosta kaninvillasta. Borsalinon aidon Panama-hatun valmistus voi kestää jopa puoli vuotta. Siihen tarvittavat kuidut saadaan Ecuadorista Toquilla-palmun kasvikuiduista. Eipä siis ihme, että Borsalino-hattujen hinnat liikkuvat 200–300 euron välillä.

Borsalino-hattujen historia alkaa 1850-luvulta, jolloin italialainen Giuseppe Borsalino alkoi valmistaa perheyrityksessään hattuja, jotka niittivät pian mainetta laatunsa ja muotoilunsa ansiosta. Borsalino-hattujen suosio oli huipussaan 1930-luvulla, jolloin Yhdysvaltoihin muuttaneet italialaiset ostivat kalliita Borsalinoja menestymisensä symboliksi. Myös nykypäivän elokuvatähdet, kuten Leonardo Di Caprio, Johnny Depp, Denzel Washington, Kate Moss ja Nicole Kidman, ovat vahvistaneet Borsalino-hattujen imagoa käyttämällä niitä julkisuudessa.

Ehkäpä minäkin vielä joskus hankin Borsalino-hatun.

Kuvan hattu ei ole aito Borsalino.

Tarinataituri 2.4.2021
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti