Sanoilla on monia tehtäviä. Niillä voidaan todeta, käskeä, kysyä tai vaikkapa varoittaa. Varokaa! Hengenvaara! Tällaisia varoituskylttejä muistan jo lapsena nähneeni korkeajännitepylväissä ja muuntajissa. Niitä löytyy myös sähköistettyjen junaratojen läheisyydessä. Nuo sanat itsessään eivät ole vaarallisia, mutta varoittavat uhkaavasta vaarasta.
Sanoilla voidaan opettaa tai leikkiä, kuten esimerkiksi sananlaskuissa tehdään. Sanoilla voidaan myös haavoittaa, vaikka suomalainen sananlasku sanookin, ettei ”haukku haavaa tee”. Toisaalta sanotaan myös, että sanat voivat haavoittaa kuin miekan pisto. Sekin on totta. On sanoja, joiden käyttöä kannattaisi varoa – tai ainakin käyttää erittäin harkitusti. Otetaanpa muutama esimerkki.
Aina. Sanalla on helposti negatiivinen kaiku. Se kuvaa jotakin liian usein tapahtuvaa asiaa. Harvoista asioista voidaan sanoa, että ne tapahtuvat ”aina”. Vain aurinko nousee ja laskee aina. Mutta jos sanoo vaikkapa krooniselle myöhästyjälle: ”Aina sinä olet myöhässä!” ja tämä onkin kerran ajoissa, ei tuo väite enää pädekään. Oikeampaa olisi käyttää usein -sanaa, mikä ehkä herättää vähemmän ärtymystä vastapuolessa.
Koskaan/ikinä. Varsinkin, jos siihen liitetään kieltosana ”ei”, merkitys muuttuu negatiiviseksi. Nuo sanat ovat kuin lupaus, jota ei voi täyttää. ”Sitä en anna hänelle koskaan anteeksi”. ”Et ikinä vie minua elokuviin!” ”Miksei tämä ikinä onnistu?” Jos asia toteutuu yhdenkin kerran, ei voida enää sanoa ”ei koskaan”. Voi koskaan -sanaa toki käyttää positiivisemminkin: ”Oletko koskaan käynyt Pariisissa?” tai ”Tämä on paras koskaan näkemäni elokuva!”
Tietysti/tietenkin/totta kai! Sanoilla on hieman lukijaa tai kuulijaa vähättelevä sävy. Sanojen käyttäjä viittaa siihen, että kuulijan/lukijan pitäisi tietää, mistä puhutaan. Usein noita käytetään vain puheen täytteenä, ikään kuin vahvistamaan omaa sanomaa ja asiantuntemusta. Näitä sanoja olemme viime aikoina kuulleet usein poliitikkojen suusta.
Varmasti! Ei ihminen voi luvata mitään varmasti. Kukaan ei voi varmasti tietää mitään huomisesta päivästä. Sana varmasti sopii lähinnä vain luonnonlakeihin. Kaikki muu on enemmän tai vähemmän epävarmaa.
Ikuisesti. Sana tarkoittaa osittain samaa kuin aina. Niillä on kuitenkin merkityseroa. Olemme aina ystäviä vs. Olemme ikuisesti ystäviä. Harvapa voi luvata toiselle ikuista ystävyyttä, saati rakkautta.
Hyvä lukijani! Oli varmasti avartava kokemus lukea tämä blogini loppuun asti. Olen tietysti iloinen, jos luet aina uudet blogini etkä koskaan jätä niitä väliin. Totta kai ajattelen sinua aina silloin lämpimästi!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoi omalla nimelläsi, kiitos.