Tekoälyn tuomaa ja viemää

Tietokirjailija ja tulevaisuudentutkija Perttu Pölönen avasi television ajankohtaisohjelmassa (Ylen Perjantai -ohjelma 20.12.2024) mielenkiintoisia näkökulmia. Hänen mukaansa maailma on muuttumassa monimutkaisemmaksi, mutta samaan aikaan länsimaisen ihmisen keskittymis- ja ongelmanratkaisukyky ovat heikentyneet. Maailmaa tarkastellaan enemmän uhkien kuin positiivisten kehityssuuntien kautta. Ikävät asiat ovat selvemmin esillä kuin hyvät asiat, joita on vaikeampi huomata. Tekniikan kehitys on johtamassa "teknologiseen polarisaatioon". Tekoäly saattaa ihmiset eriarvoiseen asemaan: muutamat hyödyntävät sitä sujuvasti, kun taas osa väestöstä ei ymmärrä edes internetin alkeita. 

Olen samoilla linjoilla. Käytämme tekoälyä jo nyt (liian) monessa kohdassa, vaikkemme aina itse sitä edes huomaa. Tekoäly on läsnä esimerkiksi silloin, kun osallistutaan televisioäänestykseen, tilataan elokuvalippuja, soitetaan ajanvaraukseen tai tilataan ruokapalvelun kautta ruokaa kotiin. Tekoälyn kanssa voi keskustella, luoda tekstejä, kuvia ja videoita sekä muokata niitä. Sillä voi teettää onnittelupuheen tai pidemmänkin tekstin. Kohta voimme ehkä lukea tekoälyn kirjoittaman kirjan. 

Mutta tekoäly tuo mukanaan ongelmiakin: sitä voi käyttää rikollisiin tarkoituksiin ja valheellisen tiedon tuottamiseen. Tekoäly voi johtaa eristäytymiseen ja yksinäisyyteen, etäännyttää ihmisiä toisistaan. Kun ennen tavattiin toisia henkilökohtaisesti, käytiin kylässä ja vaihdettiin kuulumisia, muisteltiin yhteisiä kokemuksia valokuva-albumin ääressä, kirjoitettiin kirjeitä ja lähetettiin joulukortteja, laitetaan kuulumiset nyt sosiaaliseen mediaan kuvien kera ja niihin reagoidaan tykkäyksillä. Se on paljon helpompaa kuin vaivautua käymään toisen luona kylässä tai kysyä kuulumisia puhelinsoitolla. Itsekin olen kyllä moiseen syyllistynyt. Somepäivitykset ja tykkäysten määrä eivät kerro, mitä ihmiselle oikeasti kuuluu, vaikka niistä on tullut suosion mittareita. 

Joulu on kohtaamisen ja yhdessäolon aikaa. Silloin on tilaisuus rauhoittua ja antaa oikeasti aikaa toisille. Paras lahja, minkä toiselle voi jouluna antaa, on aika ja läsnäolo. Se ei edes maksa mitään. Joulun sanoman idea on hiljentyminen. Se tuo mielenrauhaa, auttaa palautumaan kiireestä ja antaa voimia tulevaan. Lahjapaketitkin ovat toki tärkeitä, mutta ne tuovat lyhytaikaisempaa iloa. Pystymmekö kaiken tämän teknologian keskellä hiljentymään ja aidosti kohtaamaan lähimmäisemme?

Tarinataituri 21.12.2024 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi omalla nimelläsi, kiitos.