Iän myötä kaikenlaisia vaivoja tulee ja menee. Ennen katsottiin Perheen suuresta lääkärikirjasta, jos haluttiin tietoa jostain taudista tai vaivasta. Lääkärikirja löytyi muutama vuosikymmen sitten miltei jokaisen kodin kirjahyllystä. Niin meilläkin. Tulipa itsekin nuorena monesti selailtua tuota monisatasivuista kirjaa - välillä uteliaisuudesta, välillä tiedonhalusta.
Lääkärikirjasta oli apua, kun piti lukioaikana kirjoittaa kotiaine. Samalla tuli kyllä luetuksi vähän muustakin kuin "voitetuista kansantaudeistamme". Mitä enemmän kirjan värivalokuvia tarkasteli ja luki kuvauksia eri sairauksista, sitä voimakkaammaksi tuli tunne, että varmaan minulla on tuo tai tuo tauti. Jokin oire kun tuntui aina sopivan omaan kehoon. Onneksi itsellä ei noita sairauksia ollut, eikä jäänyt myöskään traumoja lääkärikirjan lukemisesta.
Nyt ovat lääkärikirjat jo vuosia saaneet pölyttyä kirjahyllyissä, kun käytössä on internet. Netistä voi helposti ja nopeasti googlettaa, mikä vaivaa, jos tuntee itsensä sairaaksi. Sieltä löytyy mitä mielikuvituksellisimpia sairaskertomuksia ja ihmeparantumisia. Osa on varmaan asiallista tietoa, osa huuhaata ja uskomushoitoja. Yhtä kaikki: aina sairaskertomukset eivät ole päättyneet onnellisesti.
Netissä osui silmiini tuote, jota mainostettiin räätälin patin hoitoon. En ollut koskaan kuullutkaan räätälin patista, mutta uteliaisuuteni heräsi. Wikipediasta löytyi vastaus: "Räätälin patti eli bunionette tai pikkuvarpaan vaivaisenluu on pikkuvarpaan tyvinivelessä oleva tulehdus, joka on aiheutunut varpaan ja jänteen virheasennosta". Lisäksi artikkelissa kerrottiin nimityksen synnystä: "Pikkuvarpaan tyvessä olevaa pattia kutsutaan räätälin patiksi, koska menneinä vuosisatoina räätälit istuivat jalat ristissä siten, että jalan ulkoreuna oli jatkuvasti painettuna maata vasten ja aiheutti räätäleille tuon varvasnivelen tulehduksen."
Lääkärikirjan korvikkeena toimivat nyt myös iltapäivälehdet. Niissä annetaan ohjeita muun muassa helteestä tai pakkasesta selviämiseen, ruokavalioon tai itsensä tarkkailemiseen. Olen ihmetellyt, että lähes joka päivä iltapäivälehtien lööpeissä on jokin sairaus. "Jo yli 400 000 suomalaista sairastaa tätä tietämättään...", "Näistä oireista heti lääkäriin...", "Vältä näitä..." Aiheena voivat olla yhtä lailla sydänoireet, verenpaine, erilaiset syövät, sairauskohtaukset kuin Alzheimerin tauti. Jos lukee juttua lööppiä pidemmälle, ei siitä useinkaan paljastu mitään uutta tai ihmeellistä. Eikä valitettavasti tarvitse mennä edes lähikauppaan asti, vaan nämä lööpit tulevat kotitietokoneelle asti!
En tiedä, onko uusavuttomuus edennyt niin pitkälle, että ihmisten täytyy iltapäivälehdestä lukea ohjeita nestetasapainon ylläpitämisestä helteellä tai pukeutumisesta. Vai onko näiden "sairauksien mainostamisen" tarkoitus lisätä myyntiä, herättää pelkoa vai oikeasti valistaa kansaa? Ehkä kaikkea tuota.
Varmaa on ainakin se, etten osta iltapäivälehteä lukeakseni jostain sairaudesta. Maailmalta ja omasta kotimaasta tulee muutenkin niin paljon huonoja uutisia, että mieluummin lukisi positiivisista aiheista. Kun kuulee tai lukee ikäviä uutisia, täytyy olla kiitollinen, että itsellä asiat ovat näinkin hyvin.
Tarinataituri 17.7.2024
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoi omalla nimelläsi, kiitos.