Laajoilla alueilla

Säätiedotukset ovat muuttuneet kummallisiksi. Ensin kerrotaan monisanaisesti, millaisia ilmavirtauksia ja säärintamia on Atlantin yllä, millainen sää vallitsee Etelä- ja Keski-Euroopassa, ja kun viimein tarkastellaan oman maan säätä, ei siitä juuri selviä, millainen sää omalla kotipaikkakunnalla on. Eikä asiaa helpota se, että samassa lähetyksessä pohditaan usean päivän säätä. Mitä siitä kaikesta jää mieleen?

Tulee ikävä niitä aikoja, kun säätiedotukset alkoivat: ”Ahvenanmaalla, Turun ja Porin, Uudenmaan, Kymen ja Hämeen läänissä.”  Silloin pysyi helpommin niin sanotusti kartalla oman paikkakunnan säästä, kunhan vain tiesi, missä läänissä asui. Tuulen nopeus ilmoitettiin boforeina. Se tosin lienee ollut useimmille katsojille tai kuulijoille vieras käsite. Myrskystä, kovasta tuulesta tai kulovaarasta (nykyisin metsäpalovaara), varoitettiin erikseen säätiedotuksen yhteydessä. Silloin ei puitu Euroopan eikä koko viikon säätä kerralla.

Nyt säätiedotuksista onkin vaikeampaa saada selvää, vaikka käytettävissä on nykyinen huipputekniikka tietokoneanalyyseineen ja automaattisine sääasemineen. Tästä huolimatta edes seuraavan päivän säätä ei aina pystytä luotettavasti ennustamaan.

Läänejä ei enää ole, eivätkä säätiedotukset ole edes maakuntakohtaisia, vaan meteorologi puhuu tähän tapaan: ”Suuressa osassa maata…”, ”Laajalti…” , ”Laajoilla alueilla…”, ”Monin paikoin…”, ”Idässä… …lännessä”. Mistä alkaa itä ja mikä osa Suomea kuuluu länteen tai siihen ”laajaan alueeseen”? Entä mitä paikkoja tarkoitetaan ilmaisulla ”monin paikoin”?

Merkillistä on sekin, että sääilmiöistä puhutaan monikossa. Montaako sadetta tarkoitetaan, kun puhutaan sateista? Tänään sataa ja huomenna sataa – kaksi sataa? Ennen opetettiin, että sääilmiöistä, kuten tuuli, sade, ukkonen ja sumu, käytetään tavallisesti vain yksikkömuotoa. Sekin on tainnut muuttua?

Varmin tapa selvittää, millainen sää kotipaikkakunnalla vallitsee, on mennä ulos, nuuhkia ilmaa ja kokeilla, sataako. Tai hankkia kotiin yksinkertainen "aasin häntä -säähavaintoasema”. Jos aasin häntä on kuiva, on kaunista. Jos häntä on märkä, sataa. Jos aasin häntä heiluu, on tuulista.

Tarinataituri 10.10.2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti