Unohtamisen sietämätön helppous ja vaikeus

Unohtamista pidetään yleensä harmillisena. Harmittaa, jos unohtaa jotain tärkeää, kuten kännykän, lompakon tai kotiavaimen. On luonnollista, ettei muista kerran tai satunnaisesti tapaamansa henkilön nimeä, jos edellisestä tapaamisesta on kulunut pitkä aika. Kenellä tahansa voi joskus unohtua ostos kauppareissulla, kirjaston kirjan palauttaminen tai kännykän lataaminen.

Iän myötä alkaa muistaa helpommin vanhoja kuin uusia asioita. Se ei silti ole muistisairautta. Ihminen muistaa helpommin asioita, jotka ovat tai ovat olleet hänelle tärkeitä. Kuinka paljon voisimmekaan oppia vanhoilta ihmisiltä, jos joskus rauhoittuisimme kuuntelemaan heidän muisteloitaan!

Olen usein miettinyt ihmisen muistia. Poliittinen muisti on tunnetusti lyhyt, yhden vaalikauden mittainen. Siinä ajassa unohtuvat sekä ehdokkaiden lupaukset että niiden toteutus. Mutta yhtä lailla äänestäjät unohtavat, mitä muutoksia heidän valitsemansa edustajat ovat saaneet aikaan, jos ovat.

Joitakin asioita ei saa unohtaa. Sotien tuomaa kärsimystä ja vainojen uhreja ei pidä unohtaa, mutta ei myöskään niitä, jotka ovat puolustaneet isänmaatamme. Kun ajan myötä on noussut uusi sukupolvi, jolle sota on tuttu vain televisiosta tai isovanhempien kertomuksista, voivat sodan kauhut tuntua kaukaiselta, jopa utopistiselta asialta. 

On käsittämätöntä, että jotkut kiistävät juutalaisten vainon toisen maailmansodan aikana tai sodankäynnin Ukrainassa, vaikka molemmista on runsaasti todisteita olemassa. Yhtä käsittämätöntä on, että vielä 2020-luvulla soditaan. Ihminen ei tunnu oppivan virheistään. Historia toistaa itseään, kuten sanonta kuuluu.

Mitä pitempi aika jostakin tapahtumasta on kulunut, sitä vaikeampaa siitä on saada tarkkaa käsitystä. Muutaman vuosikymmenen takaisista asioista on helppo saada tietoa monelta kanavalta. Vähän vanhemmista asioista löytyy kirjallisia lähteitä, ehkä myös kuva- ja äänitallenteita. 

Vielä muutaman sadankin vuoden takaisia asioita voidaan selvittää kirjallisista lähteistä, mutta mitä kauemmas taaksepäin ajassa mennään, sitä epävarmemmaksi tieto muuttuu. Arkeologisista löydöksistä voidaan tehdä rekonstruktioita ja johtopäätöksiä. Miljoonien ja miljardien vuosian aikajaksoa tarkastellessa ollaankin enää päätelmien, teorioiden ja uskon varassa. Kuka tietää, onko maailma syntynyt alkuräjähdyksestä vai Jumalan luomistyön seurauksena? Se jää joka tapauksessa uskon asiaksi. 

Tätä kirjoittaessa eletään pääsiäisen aikaa. Kristityt viettävät pääsiäistä Jeesuksen kuoleman, mutta ennen kaikkea ylösnousemuksen muistoksi. Jeesuksen elämästä, kuolemasta ja ylösnousemuksesta noin 2 000 vuotta sitten kerrotaan Raamatussa. Siitäkin on pitkä aika. Vaikka noista tapahtumista on kirjallista tietoa ja Raamatussa mainitut paikat konkreettisesti olemassa, eivät kaikki silti usko sitä todeksi. Onko kysymys unohtamisesta vai uskon puutteesta?

Krusifiksi Lohjan Pyhän Laurin kirkossa.

Tarinataituri 20.4.2025

Kesätyömuistoja

Nyt on taas se aika vuodesta, jolloin nuoret hakevat kesätöitä. Tämän päivän kesätyöt taitavat olla hieman erilaisia kuin omassa nuoruudessani. Tässä muutamia muistoja kesätöistäni eri aloilla.

Kesätyöurani alkoi jo 9-vuotiaana 1970-luvun alussa, kun taittelin mansikanpoimijoille pahvisia astioita, joita kutsuttiin mansikkaropposiksi. Nuo pienet pahvirasiat taiteltiin samaan tapaan kuin leivosrasiat: ensin taitettiin kaikki reunat ylös, sen jälkeen pahviset "väkäset" pujoteltiin molemmista päädyistä rasian sisään. Kun oppi tekniikan, minuutissa ehti jo taitella useamman rasian. Palkkaa sain muistaakseni viisi penniä rasialta. Pikkupojalle nuo ansaitut markat olivat kovasti mieluisia.

Seuraavina vuosina sain lisää kokemusta puutarha-alalta. Silloisen kotini lähellä oli useita vihannesten viljelijöitä. Monena kesänä istutin purjoja. Työasento ei ollut kaikkein mukavimpia: piti olla polvillaan multaisella purjopellolla ja edetä takaperin.  Ensin iskettiin pienellä kuokalla kolo, johon sitten toisella kädellä istutettiin purjosipulin taimi. Taimet istutetiin noin 20 sentin välein rivin loppuun ja aloitettiin seuraavan rivin istutus. Purjopelto muistutti kauempaa perunapeltoa. Auringonpaahde ja paarmat häiritsivät usein työskentelyä, mutta sain muutaman tunnin päivittäisellä aherruksella kesän aikana kokoon sen verran rahaa, että pystyin kesäansioillani ostamaan radiokasettisoittimen. Tuntui hienolta saada oma kasettisoitin, jolla pystyi nauhoittamaan joko mikrofonin avulla tai radiosta.

Tomaattien tai kurkkujen poimiminen hiostavan kuumassa kasvihuoneessa oli yksi kesätöistäni. Siitä maksettiin tuntipalkkaa, muistaakseni viisi markkaa tunnilta. Työasento oli parempi kuin purjoja istuttaessa, mutta karheat tomaatinoksat eivät tuntuneet mukavalta hikisellä iholla. Tomaatin lehdillä saattoi kävellä punkkeja (onneksi harmittomia vihannespunkkeja), jotka kiipeilivät pitkin käsivarsia. Haastetta lisäsi se, että kurkkuja ja tomaatteja oli käsiteltävä varovasti, jotta ne säilyisivät myyntikelpoisina.

Myöhemmin hankin lisää kokemuksia puutarhatyöstä muun muassa poimimalla mansikoita ja viinimarjoja sekä harventamalla sokerijuurikkaita. Mustaherukoita poimiessa työasento oli parempi kuin mansikanpoiminnassa, mutta pensaiden lomassa saattoivat vaania nokkoset ja muurahaiset, jotka eivät kummatkaan tuntuneet mukavalta iholla. 

Mansikoiden ja herukoiden poiminnassa oli se hyvä puoli, että niissä oli urakkapalkka, eli mitä ahkerammin teki töitä, sitä enemmän tienasi. Mutta tarkkana piti olla. Marjoja ei saanut käsitellä kovakouraisesti, eikä raakoja, ylikypsiä tai homeisia marjoja saanut ottaa. Toisaalta hitauskaan ei ollut hyväksi, sillä silloin tienestit jäivät vähäisiksi.

Jatkoin kesätöiden tekoa vielä lukioikäisenä ja aikuisenakin. Lukiolaisena toimin Postin lauantaijakajana silloisella kotipaikkakunnallani maaseudulla. Herätys oli aamulla kello viisi. Aamutoimien jälkeen pyöräilin vajaan parin kilometrin päähän postiin, jossa ensin etsin oman jakopiirini lehtipinkat, avasin ne ja lajittelin lehdet lokerikkoon tilaajien nimen mukaan. Joillekin tuli pelkkä Turun Sanomat, mutta osalle muitakin lehtiä, kuten Helsingin Sanomat, Turun Päivälehti, Salon Seudun Sanomat, Kansan Uutiset tai Rannikkoseutu. Siihen aikaan jokaisessa lehdessä oli tilaajan nimi ja osoite, joten ei voinut antaa kenelle tahansa mitä tahansa lehteä. Lehdet eivät tietenkään saaneet repeytyä eivätkä kastua missään vaiheessa.

Kun lehdet oli lajiteltu, pakkasin ne suureen nahkaiseen postilaukkuun, jonka asettelin pyörän tarakalle itse tehtyyn telineeseen. Kilometrejä yhdellä lehdenjakoreissulla kertyi parikymmentä. Kesällä oli mukava pyöräillä maaseudulla aamuauringon valaistessa, mutta talvella pyörällä liikkuminen oli lievästi sanottuna haastavaa. 

Postinjakokokemuksestani huolimatta tai ehkä juuri sen vuoksi toimin myöhemmin monena kesänä Turun Sanomien varhaisjakajana Turussa. Silloin piti mennä aikaisin nukkumaan, jotta jaksoi nousta aamuyöllä, tavallisesti noin yhden aikaan, ja lähteä kierrokselle. Lehdet noudettiin sovitulta jättöpaikalta, useimmiten linja-autopysäkiltä. Siellä avasin lehtipinkat ja lastasin lehdet työnantajalta saamani polkupyörän kyytiin isoihin pyörälaukkuihin, jotka ulottuivat molemmille puolille pyörän takatelinettä. Pyörän etupuolella oli tukeva metallinen teline, joka sekin tuli täyteen lehtiä. Lehdet eivät olleet pelkkiä Turun Sanomia, vaan joukossa oli myös Helsingin Sanomia ja muutamia pikkulehtiä.  Lehtiä riitti vielä korkeaksi pinkaksi takatelineen päälle. Tällaisen, arvioilta yli 50 kilon lastin kanssa lähdin sitten liikkeelle. Välillä kyytiin oli saatava mahtumaan vielä mainoksiakin. Silloin piti ottaa ensin kyytiin vain osa lehdistä ja tulla hakemaan loput lehdet, kun laukkuihin tuli tilaa.

Turun Sanomat piti saada jaettua aamukuuteen mennessä, muiden lehtien kohdalla oli puoli tuntia lisää "armonaikaa". Aloittelevalla jakajalla saattoi mennä jako "pitkäksi" eli yli määräajan. Jakaminen nopeutui, kun oppi muistamaan ulkoa, mihin tuli mitäkin lehtiä tai juoksi kerrostalon portaita. Viivytyksiä aiheuttivat muun muassa lehtien saapuminen myöhässä noutopaikalle, sadesää tai se, jos monissa hissillisissä kerrostaloissa oli hissi ylimmässä kerroksessa.

Lehdenjako oli oikein mukavaa kesätyötä, eikä palkkakaan ollut hullumpi, koska työstä maksettiin yötyölisää. Lisäksi tuntui kuin olisi ollut päivän vapaalla, vaikka osa päivästä kuluikin nukkumiseen.

Lehdenjako helpottui, kun aloin tehdä jakokierroksen autolla. Silloin ei sateinen, tuulinen tai kylmä sää enää aiheuttanut niin paljon harmia kuin pyöräillessä. Vuosien kuluttua, kun olin jo muuttanut toiselle paikkakunnalle, pyöräilin ensin rivitaloasunnoltani 13 kilometriä postin pihalle, hain työnantajan tarjoamalla isolla pakettiautolla lehdet ja lähdin yön selkään yli sadan kilometrin reitille, joka kiemurteli maaseudulla halki pikkuteiden. Matkan varrella näin välillä eläimiä, kuten hirviä, jotka seisoskelivat pellolla meren lähellä aamuauringon kajossa. Vastapainona idylliselle maaseutukierrokselle piiriin kuului myös muutamia kerros- ja rivitaloja. Tuon autokierroksen jälkeen oli vielä jaksettava pyöräillä 13 kilometriä kotiin aamiaiselle ja keskeytynyttä unta jatkamaan. Siinäpä haastetta nykynuorisolle!

Toimin Postin lauantaijakajana 1970-luvun lopulla.
Kuva napattu kaitafilmiltä.

Tarinataituri 11.4.2021