Tehokeinoja vai osaamattomuutta

Alakoulun äidinkielen tunneilla oli juuri opeteltu, mitä eroa on virkkeellä ja lauseella. Virke alkaa aina isolla alkukirjaimella ja päättyy pisteeseen, kysymysmerkkiin tai huutomerkkiin. Virkkeessä voi olla yksi tai useampi lause. Virkettä ei aloiteta ja-sanalla.

Jos lauseita on vain yksi, se on aina päälause. Sivulause ei voi yksinään muodostaa virkettä, vaan se tarvitsee aina tuekseen päälauseen. Päälauseessa on persoonamuotoinen verbi, esimerkiksi juoksen, syödään tai sataa. Päälause ja sivulause erotetaan toisistaan pilkulla. Opeteltiin myös sanoja, jotka aloittavat sivulauseen: että, jotta, koska, kun, jos, vaikka jne. 

Oli myös opittu, että vuoropuheluja kirjoitettaessa käytetään joko vuorosanaviivaa tai lainausmerkkejä. Niiden molempien käytössä on omat sääntönsä. Vuorosanaviivaa käytettäessä uusi repliikki aloitetaan uudelta riviltä, vaikka rivin lopussa olisi tilaa. Oppilaat tiesivät myös, että vuoropuhelussa kuuluu olla johtolause, josta ilmenee, kuka puhuu.

Mutta, kuinka ollakaan, vain muutamaa sivua myöhemmin samaisessa oppikirjassa oli katkelma eräästä lastenkirjasta, jossa oli rikottu lähes kaikkia noita sääntöjä: konjunktiolla (esim. että-sanalla) alkavia sivulauseita ei erotettu pilkulla, virke oli aloitettu ja-sanalla tai sivulause muodosti oman virkkeen (esimerkki: Enkä minä vastannut siihen vielä). Osasta vuoropuheluja puuttui myös johtolause, joten oli vaikea tietää, kenen repliikki oli kyseessä.

Sanotaan, että säännöt pitää ensin oppia, jotta niitä voi rikkoa. On kuitenkin vaikea ymmärtää, miksi lapsille ensin opetetaan kielioppisääntöjä ja oikeinkirjoitusta, kun saman tien jopa oppikirjassa rikotaan näitä sääntöjä. Joidenkin mielestä kirjailijat rikkovat tarkoituksellisesti oikeinkirjoitussääntöjä. Se on kuulemma tehokeino. Mutta mikä tehokeino sellainen on, jos se vaikeuttaa tekstin luettavuutta ja ymmärtämistä? Silloin on vaarana, ettei kirjailijan sanoma mene perille. Vai onko sittenkin kysymys siitä, että kaikki kirjailijat eivät itsekään hallitse kirjoittamisen perussääntöjä?

Tarinataituri 1.10.2023



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi omalla nimelläsi, kiitos.