Sata

Sata on aika mukava luku. Jos on tehnyt jotakin sata kertaa, sen osaa jo aika hyvin. Tosin sata harjoituskertaa ei vielä riitä esimerkiksi olympiaurheilijalle. Olympialaisiin pitää harjoitella paljon enemmän, säännöllisesti ja pitkän ajan kuluessa. Mestariksi ei tulla helposti. Luin jostakin, että hallitakseen jonkin asian sitä pitäisi tehdä vähintään 10 000 kertaa. Keihäänheittäjäkin voisi siis sanoa osaavansa keihäänheiton, jos on heittänyt kymmenentuhatta kertaa. Se on suuri määrä.

Sata euroa on suuri rahasumma. Tai sitten ei. Sen voi käyttää monella tavalla. Asunnon tai auton ostamisessa sillä ei vielä saa kuin ovenkahvan tai auton sivupeilin, mutta sata euroa on kuitenkin hyvä alku, jos aikoo säästää isoja ostoksia varten. Ruokaostoksia sadalla eurolla saakin jo aika lailla, jos käyttää rahan järkevästi. Ostamalla vain ruoka-aineita ja valmistamalla ruuan itse satasella pärjää pitkälle.

Sata kilometriä on pitkä matka. Autolla sen hurauttaa melko nopeasti, mutta pyöräillen, kävellen tai juosten se on suoritus, johon kaikki eivät edes pysty. Lentokoneella sata kilometriä menisi muutamassa minuutissa.

Sata astetta (Celsiusasteita) on kuuma. Se on veden kiehumispiste. Kuitenkin ihminen pystyy saunomaan 100-asteisessa saunassa "kiehumatta". Onneksi ulkona ei sentään hellesäälläkään ole sataa astetta.

Sata vuotta on pitkä aika. Jos joku ihminen on satavuotias, voidaan sanoa, että hän on elänyt vanhaksi ja nähnyt paljon elämänsä varrella. Sehän on kokonainen vuosisata. Se on sen verran pitkä aika, että monet sadan vuoden takaiset tapahtumat ehtivät unohtua, kun ne tahtovat unohtua lyhyemmässäkin ajassa. Mutta maailmanhistoriaa ajatellen sata vuotta on tosi lyhyt aika - kuin pisara meressä.

Suomen kielessä sata on helppo kirjoittaa ja ääntää. On melkein samantekevää, kirjoittaako luvun sata kirjaimin tai numeroin. Taivutetussa muodossa se lienee helpompi kirjoittaa tekstinä kuin numeroina.

Tämä on sadas blogini. En siis vielä voi kehua täysin hallitsevani blogien kirjoittamista. Olen kuitenkin päässyt siinä hyvään alkuun. Puuttuu enää 9 900 blogia.


Erkki Tantun 1940-luvulla kuvittama sananlasku Etelä-Pohjanmaalta


Tarinataituri 11.8.2024